Hoe en wat weekenden

Stichting MS-Express organiseert jaarlijks een MS-lotgenotenweekend. We hebben hiervoor twee locaties uitgekozen. In de oneven jaren gaan we naar Lemele, in de even jaren naar Hoogeloon.

Lemele

In het Overijsselse Vechtdal, aan de voet van de Lemelerberg, is de Imminkhoeve te vinden. De Imminkhoeve heeft groepsaccommodaties die speciaal ingericht zijn voor gehandicapten.

Al vele jaren maken we gebruik van het Hallehuis en het Veurhuus als onderkomen. Het Hallehuis beschikt over een grotendeels overdekt terras dat binnen in het U-vormige gebouw ligt.

Van ’s ochtends vroeg tot in de late uurtjes kun je hier MenSen vinden. Wordt het ’s avonds wat killer, dan bieden de vuurkorven en eventueel een glaasje wijn de gewenste extra warmte.

Ook maken veel van onze gasten gebruik van de diverse mogelijkheden in de wijde omgeving, zoals fiets- en rolstoelpaden, om er gezamenlijk  op uit te trekken.

Hoogeloon

Landgoed de Biestheuvel heeft meerdere vijfsterren groepsaccommodaties voor grote en kleine groepen. De groepsaccommodaties liggen in de Kempen in Noord-Brabant, een streek in het zuidoosten van Nederland. De regio strekt zich uit van Eindhoven, Tilburg tot over de Belgische grens. De Belgische en de Nederlandse Kempen bieden naast de historie, ook veel prachtige natuurgebieden en Bourgondische charme.

Op Landgoed de Biestheuvel maken we gebruik van de Schaapskooi, de Hoeve en de Schuurherd, waarbij de kamers deels ingericht zijn voor gehandicapten. De Biestheuvel is momenteel flink aan het verbouwen, waardoor voor 2018 de accommodaties aangepast zullen zijn aan de wensen van minder validen.

Programma van onze weekenden

Vaak wordt ons gevraagd wat het programma is voor de weekenden. Eigenlijk kunnen we daar heel eenvoudig op reageren: we hebben géén programma, met uitzondering van de barbecue op zondagmiddag en het gezamenlijk avondeten. Soms is er op zaterdagavond nog een activiteit of entertainement.

Waar we het weekend vooral om willen laten draaien, is dat jij lekker je eigen gang kunt gaan. Erop uit al of niet met een (leen)scootmobiel of (leen)fiets. Gezamenlijk de omgeving verkennen, of op de locatie blijven hangen en gesprekken voeren met elkaar. Een spelletje doen, een lach en een traan. Ieder bepaalt zijn of haar eigen tempo. De een gaat nachtbraken, de ander ligt om 19:00 uur in bed. Alles kan, niets moet en niemand die daar moeilijk over doet.

Dankzij het geweldige vrijwilligersteam van verplegers/verzorgenden kunnen wij dit realiseren. De her- en erkenning van lotgenoten onder elkaar is voor de vele deelnemers de voornaamste reden mee te gaan met dit weekend.

Om de mensen te stimuleren er op uit te gaan vragen we deelnemers om, indien mogelijk,  een fiets of scootmobiel mee te nemen. Zoals eerder genoemd  proberen we een aantal (elektische) fietsen en scootmobielen te regelen voor wie zonder eigen vervoersmiddel zit.

Wij vragen ervaren gasten om nieuwkomers op “sleeptouw” te nemen zodat deze snel aansluiting vinden bij anderen. Onze gasten ervaren de weekenden als zeer prettig en er worden gedurende de weekenden veel nieuwe vriendschappen gesloten en oude vriendschappen aangehaald. Bijna altijd komen MenSen de jaren erop terug om weer aan de weekenden deel te nemen.